Tuesday

Forsker Martin Wåhlberg ble kåret til "Årets yngre franskforsker" fordi han undersøkte påstanden om at det er en ære blant samene å prostituere konene sine til fremmede.

Påstanden fant han i en roman av den franske forfatteren Marquis de Sade fra 1700-tallet.

– Først syntes jeg at setningen bare var morsom. de Sade er en ekstrem, pornografisk forfatter. Så begynte jeg å lure på om det kunne være noe i det tvilsomme utsagnet, sier Wåhlberg til fagbladet Forskerforum.

Han er stipendiat på Institutt for fremmedspråk ved NTNU.

Kåret til årets forsker
Framstillingen av samenes seksualliv i franske 1700-tallsromaner resulterte i et forskningsprosjekt. Wåhlberg skrev en artikkel om samenes angivelige løsslupne sexliv i tidsskriftet "Studies on Voltaire and the Eighteenth Century" i Oxford i England. Artikkelen førte til at han i år ble kåret til "Årets yngre franskforsker".

– Jeg tror det bare har skjedd en gang før at en forsker fra Norden har fått denne prisen, sier han.

Ifølge Forskerforum ga ytterligere lesning av franske romaner fra 1700-tallet Martin Wåhlberg blod på tann.

Krydret tekstene
– Jeg ville finne ut hva dette var, og finne opphavet til at myten om det umoralske seksualivet til samene kunne ha spredt seg til så mange, sier han.

Wåhlberg oppdaget at mange andre forfattere også har skrevet om dette og ubrodert dette etter sin egen fantasi.

– Skal jeg gjette på hvorfor dette spedte seg, så var det nok for å krydre tekstene. Pikante fortellinger er morsomt for menn. De ønsket nok óg å undersøke det som var annerledes enn det europeiske, sier han.

No comments:


;-)